Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Plantera perenner på rätt sätt

20 sep, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
En ny perennrabatt på gång! Astilbe, vit lungört och vit skogsaster ska fylla den här rabatten som är ganska skuggig.
En ny perennrabatt på gång! Astilbe, vit lungört och vit skogsaster ska fylla den här rabatten som är ganska skuggig. Foto: Catherine Nordström
För att perenner ska komma tillbaka friska och välväxta varje år, gäller det att ge rätt förutsättningar när du planterar dem. Här får du tipsen hur du ska göra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med perenner gäller – som med alla växter – att plantera i rätt läge och rätt jord. Ta därför reda på vilka perenner som passar för just den plats du har. Det betyder att ta hänsyn både till växtzonen där du bor, och den specifika planteringsplatsen i trädgården. Är det soligt, skuggigt, torrt eller fuktigt? Det är förutsättningarna du välja perenner efter.

Det innebär att det inte går att plantera vilka växter som helst överallt även om klimatet är gynnsamt. I till exempel en skuggig rabatt kommer solälskande perenner inte att trivas.

Famnen full av perenner. Dags att plantera!
Famnen full av perenner. Dags att plantera! Foto: Catherine Nordström

Jordförbättra alltid innan du planterar perenner

Väl så viktigt som vilket läge man planterar i, är det att bereda jorden.

Plantera perenner – så gör du!Brand logo
Plantera perenner – så gör du!

I princip alla växter vill ha en väldränerad jord, vilket innebär att det inte får stå kvar vatten länge. Framför allt på vintern kan det vara förödande eftersom rötterna kan ruttna i en blöt kall jord.

Annons

Jordförbättra genom att blanda i planteringsjord eller kompostjord. Gräv och luckra upp jorden med en spade så den känns väl bearbetad, då är det lättare för perennernas rötter att söka nya vägar. Planteringsjorden ger också lite extra näringstillskott.

Jordförbättra med planteringsjord eller kompostjord.
Jordförbättra med planteringsjord eller kompostjord. Foto: Catherine Nordström

Plantera perenner – tänk på detta

Perenner kan planteras från vår till höst

Perenner är tacksamma eftersom de kan planteras från vår till höst, dock inte så sent att det snart blir tjäle i jorden. Undvik också att plantera under värmeböljor och om solen gassar rakt på, då måste man passa med vatten ofta.

Djup & avstånd för perenner

Plantorna ska sättas på samma djup som de står i krukan och på ett avstånd mellan så att varje växt får plats att utvecklas.

För mindre perenner är 30 centimeter mellan lagom, för perenner som blir höga och bred är 50–60 centimeters avstånd lagom.

Placera ut perennerna där du vill ha dem. Den vita skogsastern här blir ganska hög och bred och passar längst bak i planteringen.
Placera ut perennerna där du vill ha dem. Den vita skogsastern här blir ganska hög och bred och passar längst bak i planteringen. Foto: Catherine Nordström

Visst kan du plantera tätare. Ibland vill man få rabatten att växa ihop snabbare. Men räkna då med att få dela och flytta perennerna efter några år.

Annons

Rötterna på perenner

Ta av krukorna och kolla rötterna innan perennerna planteras.
Ta av krukorna och kolla rötterna innan perennerna planteras. Foto: Catherine Nordström

Ta av krukan och kontrollera rötterna. Är det en kompakt rotklump eller om rötterna snurrat sig i krukan – klipp ett par, tre snitt runt om eller dra sönder lite med handen. Då letar sig rötterna snabbare ut i jorden, förankrar plantan och hittar vatten.

Vattning av perenner

Är plantorna torra kan de sättas i en vattenhink innan planteringen så de hinner suga upp ordentligt med vatten. Annars går det bra att vattna i hålet i samband med planteringen, det är praktiskt eftersom vattnet inte rinner ut över jorden, eller efteråt.

Vattna ordentligt. Jorden brukar sjukna undan efter vattningen och behöver då tryckas till runt plantan igen.
Vattna ordentligt. Jorden brukar sjukna undan efter vattningen och behöver då tryckas till runt plantan igen. Foto: Catherine Nordström

Håll sedan koll på väderleken en tid efter. Regnar det inte ordentligt behöver det nyplanterade vatten, framför allt om det är en solig rabatt.

Annons

Förbättra läget för perennerna

Det går att göra en hel del för att förbättra läget och lyckas ännu bättre med perennerna, även med sådana som annars inte är riktigt rätt.

Är rötterna kompakta eller har snurrat sig är det bra att klippa några snitt i rotklumpen.
Är rötterna kompakta eller har snurrat sig är det bra att klippa några snitt i rotklumpen. Foto: Catherine Nordström
  • Ett bättre mikroklimat gör mycket, till exempel genom att skapa lä med buskar och häckar eller lägga ut stora stenar i rabatten som kan fungerar som värmemagasin.
  • I upphöjda rabatter värms jorden snabbare på våren och det blir dessutom bättre dränering.
  • Om buskar och träd beskärs släpps både ljus och regn fram.
  • Förändras jorden kan växter som annars har speciella krav må bra. Till exempel att gräva ur trädgårdsjorden och ersätta med torv för att plantera surjordsväxter som rododendron, eller anlägga stenparti med grus och sten för växter som kräver värme och torka, som fetbladsväxter.

Perenners härdighet

För buskar och träd anges härdigheten i växtzonerna 1–8, för perenner är det lite annorlunda. Perenner klarar sig på ett helt annat sätt i kallare klimat eftersom de vissnar ner ovan marken på vintern och rötterna delvis skyddas av jorden.

Vit skogsaster har lång blomningstid och trivs på de flesta ställen. I en skuggig rabatt kommer den att lysa upp fint.
Vit skogsaster har lång blomningstid och trivs på de flesta ställen. I en skuggig rabatt kommer den att lysa upp fint. Foto: Catherine Nordström

Perennodlarna har gjort en indelning i fyra härdighetsklasser, A till D, från tuffingar som är helt helt härdiga i hela landet till känsliga arter och sorter att bara klarar sig i gynnsamma delar av landet där det också är väldränerat och vinterskyddat.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons